
به گزارش خبرگزاری صدای کورنگ ، کبودراهنگ یکی از کهنترین مناطق ایران با تاریخی غنی و فرهنگی پُربار، از دیرباز جزء مراکز تمدنی و اقتصادی کشور شناخته شده است. این شهرستان با طبیعت بکر، آبوهوای معتدل و مردمانی سختکوش، همواره نقشی برجسته در توانمندسازی استان همدان بهلحاظ اقتصادی، کشاورزی و صنعتی ایفا کرده است.
از طرفی با رصد اخبار، میتوان دریافت در سالهای اخیر این شهرستان بهعنوان یکی از نقاط کلیدی در توسعه اقتصادی استان مورد توجه قرار گرفته و ظرفیتهای نهفته آن بیشازپیش آشکار شده است.
این شهرستان با موقعیت جغرافیایی ویژه خود، منابع طبیعی متنوع و نیروی انسانی توانمند، بستری منحصربهفرد برای رشد و شکوفایی بخشهای مختلف اقتصادی فراهم کرده است که در میان این بخشها، صنعت و معدن بهدلیل برخورداری از ظرفیتهای بالقوه و نقش تعیینکننده در اقتصاد، از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
کبودراهنگ با دارا بودن معادن بسیار و واحدهای صنعتی فعال، نهتنها توانایی تأمین نیازهای داخلی را دارد، بلکه میتواند به یک بازیگر مهم در عرصه صادرات غیر نفتی در استان و به تبع آن در کشور، تبدیل شود که سرمایهگذاری در این حوزه، علاوهبر ایجاد فرصتهای شغلی پایدار و افزایش تولید ناخالص داخلی، میتواند به توسعه زیرساختها، تقویت اقتصاد محلی و بهبود کیفیت زندگی مردم منطقه کمک کند. از سوی دیگر توجه به این بخش با توجه به سیاستهای کلان کشور در راستای کاهش وابستگی به نفت و تقویت اقتصاد، ضرورتی دوچندان یافته است. ازاینرو، بررسی اهمیت و ظرفیتهای سرمایهگذاری در صنعت و معدن کبودرهنگ نهتنها گامی اساسی در راستای ترسیم آیندهای روشن برای این شهرستان محسوب میشود، بلکه میتواند الگویی برای توسعه پایدار در سایر مناطق کشور باشد.
بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع، بر آن شدیم تا درخصوص آخرین وضعیت صنعت و معدن این شهرستان، گفتوگویی را با مهدی پیری، معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار کبودراهنگ ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار کبودراهنگ با اشاره به تعداد شهرکها و نواحی صنعتی این شهرستان، گفت: کبودراهنگ بزرگترین شهرک صنعتی استان یعنی ویان و دو ناحیه صنعتی اورقین و شیرینسو را در اختیار دارد.
مهدی پیری با اشاره به اینکه در شهرک و نواحی صنعتی مذکور شاهد اشتغالزایی برای دو هزار و ۶۲۰ نفر هستیم، ادامه داد: شهرک صنعتی ویان سال ۱۳۶۹ در مساحتی بالغبر ۳۹۴ هکتار (۲۵ درصد از وسعت شهرکهای صنعتی استان) با فاصله ۴۰ کیلومتری از مرکز استان، کار خود را آغاز کرد.
وی با تأکید بر اینکه درحال حاضر این شهرک دارای ۶۱ واحد فعال صنعتی در بخشهای مختلف است، تصریح کرد: زیرساختها و امکانات زیربنایی همچون آب، برق، تلفن، تصفیهخانه و شبکه فاضلاب ازجمله خدماتی است که به واحدهای مستقر در این شهرک ارائه میشود.
معاون برنامهریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار کبودراهنگ با تأکید بر اینکه کل مساحت ناحیه صنعتی اورقین نیز حدود ۲۱٫۶ هکتار است که درحال حاضر ۱۱ هکتار آن به واحدهای صنعتی اختصاص یافته، ابراز کرد: در ناحیه شیرینسو نیز ۵۰ هکتار به این عرصه اختصاص یافته که در آن ۱۸ هکتار را واحدهای صنعتی در اختیار دارند.
وی با اشاره به واحدهای مهم صنعتی شهرستان کبودراهنگ، گفت: واحد صنعتی فولاد ویان با تولید شمس فولاد آلیاژی و اشتغالزایی برای ۵۰۴ نفر، بزرگترین واحد صنعتی شهرستان است.
پیری ادامه داد: علاوهبر این واحدهای صنعتی فراپل جم در تولید رزین پلیاستر با اشتغالزایی ۱۱۵ نفری، شیمی معدنی همدان در تولید کربنات کلسیم با اشتغالزایی ۱۲۳ نفری، الوان ثابت در تولید انواع رنگ نساجی با ایجاد فرصت شغلی برای ۲۱۰ نفر، واحد نخ رنگ در عرصه رنگرزی انواع پارچه با اشتغالزایی برای ۷۵ نفر، نساجی اکباتان در عرصه رنگرزی و ریسندگی با اشتغالزایی برای ۴۵۶ نفر، شرکت فولاد راد در تولید میلگرد با ایجاد اشتغال برای ۷۰۸ نفر، شرکت دارویی ابیاندارو در تولید قرصهای دارویی با اشتغالزایی برای ۷۰ نفری و نهایتاً شرکت تیزرو پرش ماماهان در تولید باک موتور با اشتغالزایی برای ۲۴۵ نفر، از مهمترین واحدهای صنعتی شهرستان کبودراهنگ هستند.
وی با اشاره به طرحهای صنعتی در دست اجرای شهرستان، گفت: مجتمع مورد نگارین پولاد ماد با پیشرفت ۶۰ درصد و اشتغالزایی برای ۵۰۰ نفر در زمینه تولید میلگرد آجدار با سرمایهگذاری سه هزار میلیارد تومان، ازجمله طرحهای بزرگ شهرستان است.
پیری ادامه داد: واحد فرآوری نمکهای شیمیایی و صنعتی با پیشرفت ۸۵ درصدی در زمینه تولید انواع میکرونیزه با سرمایه ۷۰ میلیارد تومانی، پروژه فولاد آرسس با پیشرفت ۷۰ درصدی و اشتغالزایی ۴۰ نفری و نیز سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد تومانی در زمینه ریختهگری، از دیگر طرحهای صنعتی در دست اجرای شهرستان هستند.
این مدیر اجرایی در شهرستان کبودراهنگ با اشاره به مهمترین طرحهای بهبهرهبرداریرسیده در دو سال گذشته، گفت: شرکت قند آقای ربانی با سرمایهگذاری ۱۶۰ میلیارد تومانی و اشتغال ۵۱ نفری، شرکت ابیاندارو با سرمایه ۱۰۵ میلیارد تومانی و اشتغال ۷۵ نفری، بتنریزی آقای حسن خمسه در گلتپه با سرمایه ۱۰ میلیارد تومانی و اشتغال هفت نفری، شرکت تولید تراکتور آقای نصرتالله مختاری در شیرینسو با سرمایه ۶ میلیارد تومانی و اشتغالزایی برای پنج نفر و سایر واحدها همچون ذوبیار صنعت، نداگستر احسانپرور و آتیدرب ایمن، ازجمله طرحهای صنعتی بهبهرهبرداریرسیده در سالهای اخیر هستند.
* احیای ۴ واحد راکد طی دو سال گذشته
پیری ادامه داد: البته ظرف دو سال گذشته تعداد چهار واحد راکتور غیر فعال با مجموع ۵۵ نفر اشتغالزایی در شهرستان فعالسازی و احیا شدهاند که ازجمله آنها میتوان به لولهنورد اکباتان، نم بارش هگمتانه، آرمان شن مهربان و آویژ ه الوند اشاره کرد که متأسفانه دراینبین شرکت آرمان شن مهربان بهخاطر رکود بازار، مجدد غیر فعال شده است.
وی با اشاره به مشکلات واحدهای راکد در شهرستان، تصریح کرد: مسائل مدیریتی، بازاریابی، زیستمحیطی، قطعی گاز در زمستان و برق در تابستان، عدم ثبات قیمتها و درنهایت مشکل کمبود سوخت مورد نیاز در این واحدها، ازجمله مشکلاتی هستند که از سوی صاحبان صنایع مطرح میشوند.
معاون عمرانی فرماندار کبودراهنگ با اشاره به برنامههای حمایتی در دستور کار رونق صنایع، ابراز کرد: حمایت از واحدهای کمآببر و اشتغالزا، اعطای مشوقهایی در جهت مدیریت مصرف انرژی، پیگیری جهت احداث نیروگاههای برق داخلی برای واحدهای بزرگ و با مصرف زیاد، پیگیری و ملزم کردن واحدها به نصب دستگاههای فیلتراسیون جهت کاهش آلودگی، تأکید بر جذب نیروهای بومی تا حد امکان و درنهایت تقویت مشارکتهای اجتماعی واحدها، ازجمله این برنامهها است.
* ۲۰ معدن فعال در شهرستان کبودراهنگ
پیری در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت معادن شهرستان کبودراهنگ، گفت: درحال حاضر از ۳۴ معدن داری پروانه، ۲۰ معدن با مقدار ذخیره قطعی ۳۴ میلیون و ۷۸ هزار و ۵۰۰ تُنی و میزان تولید اسمی یک میلیون و ۵۹۸ هزار و ۹۰۰ تُنی با اشتغالزایی برای ۲۴۴ نفر، در شهرستان فعال هستند.
معاون عمرانی فرماندار شهرستان کبودراهنگ با تأکید بر اینکه مسائلی همچون نبود پروژههای ساختوساز عمرانی بزرگ در سطح شهرستان جهت استفاده از ظرفیت معادن، تجهیزات و ماشینآلات فرسوده و گاه مشکلات و نارضایتیهای محلی ازجمله مشکلاتی هستند که معادن شهرستان با آنها روبهرو است، اظهار کرد: در این راستا برنامههایی همچون پیگیری تسهیلات جهت نوسازی ماشینآلات و تأکید بر مشارکت اجتماعی معادن، ازجمله برنامههای حمایتی است.
پیری با اشاره به آخرین وضعیت تجارت در شهرستان کبودراهنگ، اذعان کرد: درحال حاضر ۱۱ اتحادیه فعال در شهرستان وجود دارند که شامل پنج هزار جواز کسب میشود.
وی افزود: از دیگر ظرفیتهای حوزه تجارت در شهرستان، فرش بوده که در این زمینه نیز ۴۰۰ مجوز تاکنون صادر شده است.
معاون عمرانی فرماندار کبودراهنگ با اشاره به اینکه در بخش تجارت شهرستان چهار هزار و ۵۰۰ نفر مشغول کار هستند، تصریح کرد: در این بخش نیز اکثر متقاضیان نیازمند سرمایه در گردش هستند، اما دستورالعملهای پرداخت اغلب برای خرید تجهیزات است.
وی با بیان اینکه متأسفانه پرداخت تسهیلات به مجوزهای مشاغل خانگی بسیار پایین است، عنوان کرد: این تسهیلات تنها به کمتر از ۱۰ درصد متقاضیان پرداخت میشود.
پیری ادامه داد: البته دراینبین عدم اولویت و مشمولیت برخی رشتههای اشتغالزا در دستورالعملهای پرداخت تسهیلات نیز از دیگر مشکلات است و درعینحال ضعف در قوانین نظام صنفی، دستورالعملها و اصلاحیههای جدید که موجب سردرگمی و تأخیر در انجام فرایندها میشود.
وی با اشاره به آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات، اذعان کرد: ظرف دو سال گذشته بالغبر ۲۰۰ میلیارد تومان از محل منابع اشتغال روستایی، مشاغل خانگی و تبصره ۱۸، تسهیلات پرداخت شده است.
معاون عمرانی فرماندار شهرستان کبودراهنگ با اشاره به مشکلات پیش روی دریافت تسهیلات، گفت: متأسفانه آمار قابل توجهی از معرفیشدگان به بانکها مشکل ضمانتی دارند و گاهی بانکهای عامل سختگیریهای بیمورد دارند و سلیقهای عمل میکنند؛ از طرفی هم برخی اوقات شرایط تسهیلات با نوع فعالیتها، سازگاری ندارد.
معالوصف؛ با توجه به آنچه گفته شد، سرمایهگذاری در صنعت و معدن شهرستان کبودراهنگ با توجه به منابع غنی، حمایتهای دولتی و نیاز روزافزون به محصولات معدنی، فرصتی استثنایی برای توسعه اقتصادی این شهرستان و تقویت جایگاه آن در سطح ملی فراهم کرده است. از طرفی این سرمایهگذاری نهتنها به افزایش تولید و صادرات منجر میشود، بلکه میتواند با ایجاد فرصتهای شغلی جدید، به کاهش نرخ بیکاری و ارتقای سطح زندگی ساکنان منطقه نیز کمک کند.
علاوهبر این، توسعه این بخشها میتواند زمینهساز جذب فناوریهای نوین و بهبود زیرساختهای صنعتی و معدنی شود که خود به خود اثرات مثبت بلندمدتی بر اقتصاد این شهرستان خواهند داشت؛ با برنامهریزی دقیق، رفع چالشهای موجود و بهرهگیری از ظرفیتهای بومی، کبودراهنگ قادر است به یکی از قطبهای اصلی صنعت و معدن در استان تبدیل شود. این امر نهتنها به نفع اقتصاد منطقهای خواهد بود، بلکه در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار و خودکفایی اقتصادی کشور در مسیر آمایش سرزمینی نیز گام بزرگی محسوب میشود. درنهایت، موفقیت در این مسیر نیازمند همکاری مشترک دولت، بخش خصوصی و جامعه محلی است تا با همافزایی، آیندهای درخشان برای صنعت و معدن کبودراهنگ رقم زده شود.
0 دیگاه